- CDU-leider Friedrich Merz werd dinsdag aanvankelijk niet verkozen tot nieuwe bondskanselier van Duitsland.
- Hoewel de partijen CDU/CSU en SPD een meerderheid hebben in de Bondsdag, hadden er kennelijk toch parlementariërs tegen gestemd.
- Tijdens een tweede stemronde werd Merz wel verkozen.
- Lees ook: Geen auto’s meer bouwen, maar tanks: analisten zien opschalen defensie als oplossing voor malaise in Duitse auto-industrie
De Duitse Bondsdag heeft in tweede instantie toch ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz als bondskanselier. Dinsdagmorgen verloor de christendemocraat de stemming nog verrassend, maar ditmaal stemden vrijwel alle parlementariërs van de nieuwe coalitie voor de aanstelling van Merz als regeringsleider.
Merz kreeg bij de eerste stemming 310 stemmen, zes te weinig voor een meerderheid. De coalitiepartijen hebben gezamenlijk 328 van de 630 zetels in handen. Er werden 621 stemmen uitgebracht, waarvan er een ongeldig was. 307 mensen stemden tegen en drie personen onthielden zich van stemming.
De krant Frankfurter Allgemeine noemde de uitslag historisch. “Dit is nog niet eerder gebeurd. Tot nu toe werden bondskanseliers altijd in een eerste stemronde verkozen.” Persbureau DPA spreekt van een “schok” en een “enorme vernedering voor Merz”. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Merz zich nu met een aantal mensen teruggetrokken en heerst er een “crisisstemming”.
De Beierse premier Markus Söder waarschuwde voor de gevolgen voor de Duitse democratie na het debakel voor zijn christendemocratische bondgenoot Merz. Söder sprak over een “ernstige situatie voor ons land”. Zijn Beierse partij CSU is de kleinste partner in de beoogde regering met de eveneens conservatieve CDU van Merz en de sociaaldemocraten van vertrekkend bondskanselier Scholz.
"We hebben nu meer dan ooit stabiliteit nodig en die hebben we vandaag niet kunnen bereiken", zei Söder.